Det er litt knotete å lage mat som jeg vil blogge om før alt er kommet på plass i leiligheten, men jeg gjør det beste ut av det. Her kommer i alle fall oppskrift på mamma sin ost og skinke-pai, en sikker vinner til hverdags og festligheter. Om du lager bunnen ferdig først og gjør den klar først er opp til deg. Jeg pleier å forberede fyllet når deigen ligger i kjøleskapet.
Pai-bunn
225 grader, 30 - 45 minutter
Ca 4 - 6 porsjoner
225 grader, 30 - 45 minutter
Ca 4 - 6 porsjoner
300g hvetemel
200g smør
1dl vann
Smuldre smøret i hvetemel, enten i en kjøkkenmaskin eller for hånd.
Ha i vannet når smøret er smuldret, bland godt.
Pakk deigen inn i plastfolie og legg den i kjøleskapet (ca20min).
Trykk ut 2/3 av pai-bunnen i en smurt form, eller kjevle ut en runding som passer i formen.
Skjær av deigen som stikker over formen.
Prikk bunnen med en gaffel.
Hvitsaus
50g smør
1 1/2 ss hvetemel
1dl buljongvann
2dl melk
Evt. salt og muskat
Ingredienser til saus og fyll |
Smelt smøret, bland i hvetemel.
Spe på med melk og buljongvann, la det koke opp mellom hver gang du tømmer væske i.
Smak til med evt. salt og muskat.
Fyll
1 brokkoli
2 eggeplommer
ca 100g hvitost
1boks bogskinke (eller 400g pølse) i terninger
Evt. 1/2 rød paprika i terninger
Del brokkolien i buketter, i den størrelsen du vil ha.
Kok brokkolien i ett par minutter, skal ikke være helt myk.
Ha ca 1/3 av hvitosten over bunnen.
Legg over brokkoli og paprika.
Ha pisket eggeplomme og resten av den raspede osten i hvitsausen.
Bland i skinke bitene i sausen, hell over i formen.
Kjevl eller trykk ut resten av formen, skjær i strimler som legges som "gitter" over paien.
Stek i 30-45 minutter, 225grader på nederste rille.
Server med salat.
Bunnen kan også brukes til f.eks. tacopai. Da bytter du bare ut fyllet og hvitsausen med annet deilig fyll.
Håper det smaker :)
--Rebecca Kristin--