25. juni 2013

Lett blanding av informasjon

Hei på deg.

I dette innlegget tenkte jeg å samle resten av informasjonen som står i heftet jeg har brukt som utgangspunkt for de andre fakta innleggene mine. Grunnen til dette er at det står så lite om hver av disse temaene, så det er ikke noe poeng å lage innlegg på tre linjer bare for å dele opp informasjonen.

Hva kan jeg gjøre for å unngå atakk?
Medisin har avgjørende betydning for hyppighet og alvorlighetsgraden av atakkene. Regelmessig mosjon og riktig ernæring er viktig i tillegg for din generelle helsetilstand. På MS-forbundets hjemmeside kan du blant annet få råd og veiledning om kosthold og trening.

Hvilken innflytelse har MS på arbeid og utdannelse?
Mange med MS fortsetter med arbeid og utdanning. Både arbeidsgivere og utdannelsesinstitusjoner er  generelt imøtekommende for å finne løsninger som hjelper deg til å fortsette i jobb eller utdanning om det er behov for det.

Er det risiko for at mine barn arver MS?
Det er litt større risiko for at barn av foreldre med MS får sykdommen sammenlignet med barn uten foreldre med MS.

Hva skal jeg fortelle familie og venner?
Det er viktig å være åpen med dine nærmeste om diagnosen da de kan støtte og hjelpe deg med å komme videre. Noen syntes den beste løsningen er å gi en lett og enkel forklaring på hva MS er og hvordan de blir påvirket av sykdommen. Prøv å imøtegå misforståelser om MS så ikke de rundt deg får feil oppfatning av diagnosen og symptomene dine.  Tenk godt igjennom hvordan du vil fortelle det til dine nærmeste og evt barn så de slipper å uroe seg unødig. Hos MS-forbundet kan du få rådgivning og brosjyrer som kan hjelpe deg og dine pårørende.

Det er mange som kan hjelpe
I tiden fremover har du gjerne behov for støtte og informasjon, og det er mange som kan hjelpe deg med dette. MS-forbundet har en rekke tilbud som kan hjelpe og du kan ta kontakt ved behov. På behandlingssenteret er personalet alltid villig til å støtte og dele erfaringer og råd som de har fra andre pasienter. Fokuser på det som gir deg glede og livskvalitet så hverdagen blir lettere og utfordringene mindre.

Fakta i dette innlegget er hentet fra et hefte jeg fikk på Haukeland utgitt av Novartis Norge.

Håper informasjonen har vært nyttig og lett å forstå. Legg gjerne igjen en kommentar om du har noe på hjerte.

Rebecca.