19. april 2015

Fødsels-forberedende kurs

Hei på deg!

Denne helgen så var det som nevnt i tidligere innlegg fødsels-forberedende kurs på KK.
Da vi meldte oss på kurset så visste vi egentlig fint lite om hva det gikk ut på. Det vi visste var at vi ville få omvisning på KK og få informasjon om fødsel. Det var en del som spurte på forhånd om det er sånt kurs som man ser på film. Du vet, der man lærer pusteøvelser osv. Men, nå som vi har vært på dette kurset så kan jeg fortelle at det er ikke sånn som det er på film, ikke i det hele tatt. Ikke dette kurset som vi var på i alle fall.

På kurset pleier det å være 10 gravide og 10 ledsagere og to jordmødre. De fleste tar dette kurset 4-8 uker før termin. Jordmødrene anbefaler at man skal ta det rundt uke 36, men siden jeg er i så dårlig form så ville jeg ta det nå når jeg vet at jeg kan klare det isteden for å vente og risikere å være for dårlig til å være med. I går da vi var på kurs var det kun 5 par, så da var det kun en jordmor som holdt kurset, uten at jeg følte at det var negativt på noen måte.
Vel, det er kurs som de fleste andre kurs. Power point, informasjonshefter (VELDIG greit å ha) og filmsnutt. Det ble gått igjennom veldig mye i løpet av de timene vi var der. Hovedpunktene var vel:
- Fødselsfasene, hva skjer?, når ringer man føden?, hvilke tegn er det på at fødselen er i gang osv.
- Ledsagers rolle
- Smertelinding
- De ulike avdelingene ved KK
- Hvis noe ikke går "etter planen", keisersnitt
- Barseltid og amming

Så det ble en god del detaljer om både slim, blod, lukt, klipp, rifter osv. Men, det var helt greit egentlig. Selv om jeg visste mye fra før, så fikk jeg masse god informasjon også er det veldig greit å få slik info fra en sikker kilde, ikke bare babyverden og andre nettsider.

Siden jeg fikk en dårlig opplevelse med spinalprøven så har jeg litt angst for å skulle få epidural, så for meg så var alternativ smertelindring kjempe viktig å få mer informasjon om. Det finnes jo mange andre typer smertelindring, selv om jeg ikke får inntrykk av at noen av de er like gode som epiduralen. På KK får man ikke tilbud om lystgass, og det er jo greit å vite før fødselen så jeg ikke møter opp der og forventer å få det! Så, er spent på om jeg klarer meg med de andre typene smertelindring. Men, blir det for ille så tenker jeg at angsten viker for epiduralen, haha.

Også var det fantastisk å få omvisning på KK! Så nå har vi fått litt kontroll på hvordan rommene ser ut, hvor barsel avdelingene er og hvilke utstyr de har på de ulike avdelingene. Jeg trodde f.eks at det kun var på avdelingen Storken de hadde badekar, men heldigvis så stemmer ikke det! Badekar som smertelindring kan jeg få på alle tre avdelingene, men det er kun på Storken de tilbyr gravide å føde i badekar, foreløpig i alle fall. Men, på Storken får man ikke epidural. Dessuten er det ikke sikkert jeg får føde på Storken selv om jeg spør veldig fint når fødselen er i gang. Er det fult så er det ikke så mye å gjøre med det. Men, det er lov å spørre og komme med ønsker om hvor man vil føde i alle fall.

For meg var det topp med ett slikt kurs! Jeg tror også det var greit for min kjære, så vet han også litt mer hva man kan forvente. Også er det greit at han også får noen tips til fødselen, ang å ha med seg proviant, hva som ikke er populært på fødestuen osv.

To tips skal vi i alle fall ta med videre!
1. Gi beskjed til en eller to om hva som skjer. Slå AV mobilene, vær utilgjengelig i noen timer også etter fødselen. Bruk tiden på hverandre og barnet.
2. Begrens besøk på KK, men også hjemme i 3-4 UKER etter fødselen. Bli kjent med barnet, bli trygg på amming/ mating osv. Prioriter gode hjelpere til å komme på besøk, som nybakte foreldre ikke prioriter de som venter ryddig hjem, kaffe og kaker.

Så vet dere det, hvis dere skal komme på besøk kort tid etter fødsel så blir det de som har med middag o.l som blir prioritert. Haha

Håper du har hatt en super helg i solen!
Rebecca

2 kommentarer:

 1. Åhh så spennende! :) :)

  Godt å høre at det ikke var som "på film", virker som dere fikk god og nyttig informasjon. Er litt nysgjerrig på hva som ikke er populært som nød proviant på fødestuen... De har sikkert opplevd mye rart!

  Skal ta med både forrett og dessert når jeg kommer på besøk :D ;P
  Men det viktigste er at det skjer i deres eget tempo!
  Ønsker dere fortsatt alt godt og lykke i tiden fremover <3 <3

  Klem Kristine (Mad...) :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi fikk masse god og nyttig informasjon. Så vil anbefale alle som er førstegangs å dra på et sånt kurs.. tehe. Ser den setningen var litt knotete, er ikke nød provianten som ikke var så populær. Men, de hadde blant annet opplevd at ledsager filmet hele fødselen og la den ut på nett uten jordmors samtykke.. Ikke populært :p

   Det høres bra ut Kristine, vet at du ikke forventer verken nyvaskede gulv eller kaffe når du kommer på besøk <3

   Takk for det og stor klem tilbake!

   Slett