5. april 2019

Fatigue for meg

Hei på deg

Fatigue (utmattelse) er for meg det som er vanskeligst med sykdommen i hverdagen. Jeg tenker ikke så mye på at jeg ikke vet når neste attakk kommer, hvor syk jeg kan bli osv. for det får jeg ikke gjort noe med likevel, men fatiguen den er her hele tiden og gjør hver eneste dag mye tyngre og vanskeligere enn det hadde trengt å være (selv om jeg får medisiner mot fatigue). 

Fatigue er ikke det samme som vanlig slitenhet som alle opplever. Det er ikke lett å finne en god forklaring på hva det er, men jeg blir mer utmattet enn jeg burde være av den "aktiviteten" jeg har gjort. Grunnen til at jeg skriver "aktiviteten" er fordi det kan være å dusje, kle på meg, hente posten osv. Det verste er når jeg våkner opp og er utmattet. Da blir det en forferdelig lang dag. Her er en link der det går an å lese litt mer om fatigue. 

Nå er jeg straks ferdig med mammapermisjon og skulle etter planen tilbake på jobb. Sånn blir det nok ikke med det første. Akkurat nå har jeg vansker nok med å fungere hjemme, selv om jeg legger inn to eller tre hviler for dagen og prøver å porsjonere ut energien jeg har. Heldigvis så ble jeg henvist til rehabilitering for å prøve å få kontroll på min fatigue. Foreløpig har jeg ikke vært der så mange ganger, men føler de timene jeg har vært der likevel har hjulpet meg. Jeg har innsett at hvis jeg ikke prioriterer meg selv også i hverdagen men bare gjøre ting jeg "må" gjøre og ikke noe av det jeg vil gjøre så tapper det meg helt for energi. Jeg trenger positivt påfyll, og skal ikke ha dårlig samvittighet for at jeg gjør ting som gir meg glede og påfyll av energi. Dette er noe jeg jobber veldig med for tiden, for hvis jeg baker eller gjør noe annet som bare er kjekt og ikke er en "plikt" så får jeg dårlig samvittighet fordi jeg heller burde gjort sånn, eller så blir jeg litt redd for at andre skal tenke at joda, DET kan hun gjøre fordi det er gøy.... Men DET kan hun ikke gjøre.. jada.. 

Jeg vet jeg ikke burde bry meg med hva andre tenker, men det er lettere sagt enn gjort. Så, det å gjøre ting jeg liker gir meg på sikt litt mer energi enn jeg bruker og jeg blir i bedre humør, og det gjør dagene bedre for meg og de rundt meg. Foreløpig har jeg kartlagt alt jeg gjør hver dag over nesten en måned for å finne ut hva jeg bruker energi på, og nå prøver jeg å se om det er noe som går igjen på de dårlige dagene, og hvilke ting jeg kan kutte ut eller gjøre litt mindre av for å heller prioritere andre ting. Det er blitt foreslått at jeg f.eks. setter en tidsbegrensing hver dag på hvor mye husarbeid jeg får gjøre, for det går en del energi på det. 

Lister og mål syntes jeg er veldig gøy, så planen er å lage meg en fin målplan for å ha noe å jobbe mot. På den måten håper jeg at jeg klarer å holde motivasjonen oppe også når ting blir vanskelig eller jeg har dårlige perioder. Jeg har også lært at det er viktig at jeg er fornøyd med de små tingene jeg klarer, og at jeg må kunne gi meg selv en klapp på skulderen for de tingen jeg faktisk får gjort, og ikke være så kritisk til meg selv på grunn av de tingen jeg ikke klarer å gjøre (enda). 

Har du tips til hvordan jeg kan lage en målplan som kan motivere så blir jeg veldig glad om du gir meg noen tips! 
Håper du får en super helg i det fine været

Rebecca